logo
logo
Founder of FrontierMedia, Fresh Printing and Cetak Kalendar Murah. Co-founder of HennaByEma.

Follow Me:

Syahmi Yem | Let’s Talk Digital
497
post-template-default,single,single-post,postid-497,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,side_area_slide_with_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Let’s Talk Digital

TMEF Business Talk Outtakes

Fakta: Generasi Z adalah generasi mobile only.

Dalam discussion pagi tadi, point yang paling penting untuk bawak balik adalah ‘Adapt or die’. Cara marketing konvensional dah tak relevan. Dengan kos yang kita invest untuk iklan bercetak dengan media elektronik, dah tak berbaloi sebab kita tak boleh track conversion (cth: print Flyers 3000 keping, berapa orang yang beli sebab dapat flyers tu?).

Dalam pemasaran online kita senang keep track conversion. Iklan -> PM -> sales. 5000 orang nampak iklan, 300 orang berminat, 50 orang buat payment. Kat situ kita boleh dapat kira kos iklan untuk dapatkan seorang customer. So lagi confident untuk naikkan bajet iklan.

Dan iklan online bukan dekat Facebook je. Banyak sangat platform lain yang penting. Google Ads, Google Analytics, website. Even Whatsapp sekalipun sebenarnya marketing platform yang power. Tu belum kira application, Zalora, Lazada, Shopee, Carousel, 11street just to name a few.

The problem is bila kita dah lama buat cara konvensional jadi kita ada mistrust dengan digital platform. Jadi rugi la bila kita ada banyak platform dengan zero barrier entry tapi tak utilize. Won’t cost you s__t to try.

Yes, mungkin sekarang masih sustainable. Tapi at one point, in the near future, 2-3 tahun lagi, bisnes akan left out ibarat teksi vs Uber. Kecoh Giant Shah Alam dah tutup, sebab digital environment. Barang dapur pun orang dah beli online sekarang bro!

All in all, update la bisnes anda. Bukan update handphone je bagi latest.

ADAPT OR DIE

Syahmi Yem

2/11/17

No Comments

Post a Comment